Завантаження...

Богослужіння /01-04-2018 — Поводьтеся гідно покликання

На служінні в неділю, 1 квітня, Михайло Паночко, старший єпископ УЦХВЄ говорив на тему поведінки, яка личить християнам. В посланні апостола Павла до церкви в Ефесі автор звертається до святих, а сьогодні й до кожного з нас, піднімаючи тему відносин між людьми та поведінки.
«Отож, благаю вас я, в’язень у Господі, щоб ви поводилися гідно покликання, що до нього покликано вас, зо всякою покорою та лагідністю, з довготерпінням, у любові терплячи один одного, пильнуючи зберігати єдність духа в союзі миру» (Еф. 4:1-3).
«Отже, будьте наслідувачами Богові, як улюблені діти, і поводьтеся в любові, як і Христос полюбив вас, і видав за нас Самого Себе, як дар і жертву Богові на приємні пахощі… Ви бо були колись темрявою, тепер же ви світло в Господі, поводьтеся, як діти світла, бо плід світла знаходиться в кожній добрості, і праведності, і правді… Отож, уважайте, щоб поводитися обережно, не як немудрі, але як мудрі,.. використовуючи час, дні бо лукаві! Через це не будьте нерозумні, але розумійте, що є воля Господня» (Еф. 5:1-2, 8, 9, 15-17).
У цьому листі є 10 порад, як правильно поводитися віруючій людині.
Ісус так хоче бути Царем наших сердець! Бог хоче нас поміняти. Ми маємо поводитися гідно Божого покликання. Цьому не навчитися за один день. Але, якщо ми беремо на це курс, маємо докладати зусиль.
Згідно з посланням апостола Павла до ефесян можна виокремити такі уроки:
1. «Поводитися гідно покликання» (Еф. 4:1). Справа в тім, що ефесяни, коринтяни, солуняни, всі віруючі – це вчорашні раби гріха, яких воскресив Господь. Ми мали статус жебраків, але через віру в Ісуса, через багатство благодаті, через проповідь Євангелія повірили і стали новими створіннями. Через віру в Ісуса ми маємо великі багатства, які нам належать, але ми ж тільки вчора з болота вийшли, ще не знаємо, хто ми є, ще є багато речей, котрі треба виправити. Весь цей розділ призначений тому, щоб діти Божі навчилися Божої поведінки. У нас з вами високий статус – діти Царя! Нам треба змінювати поведінку, яка була в нас «вчора», бо не личить царській дитині брехати, робити інші речі, негідні такого покликання. Не личить Царському синові стояти з вином чи горілкою у руці. Новий Заповіт базується не на «можна – не можна», а гідно чи не гідно те чи інше нашого покликання. Це стосується як поведінки, так і зовнішнього вигляду. Не пасує святим ходити в такій одежі, щоб спокусилися ближні. Ми іноді боїмося людей, але не замислюємося, що про нас скаже Господь.
2. «Отже, будьте наслідувачами Богові, як улюблені діти, і поводьтеся в любові» (Еф. 5:1). Не думайте, що поводитися в любові дуже просто. Там, де ми показуємо свою «праведність», Господь буде її руйнувати, адже це Йому не треба. Бог є любов! Любов є головним принципом Божого Царства. Такій поведінці треба вчитися, крок за кроком все вийде, але за умови – триматися за Ісуса. Тримаймося за Ісуса, не треба будувати своє власне царство, не тримаймося за людей, бо це ненадійна опора.
3. «Поводьтеся, як діти світла» (Еф. 5:8). Для прикладу є правдива історія: один брат розповідав про те, як він покаявся. В молодості він був дуже міцний та спортивний й любив зачіпати та насміхатися зі слабших. Одного разу він вдарив по лиці гілкою бузку одного віруючого. Той подивився на нього й сказав: «Нехай тебе Господь благословить». Ці слова супроводжували його всюди, що б той не робив, і привели до покаяння. Поведінка християн – потужна проповідь для невіруючих людей. У віруючої людини йде процес зміни характеру, це не відбувається одразу, в один момент.
4. «… поводитися обережно, не як немудрі, але як мудрі» (Еф. 5:9). Господь нас спас, виправдав. Так вже хочеться розслабитися. Але від успіху нас може «понести». Тому Ісус казав: «… навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий» (Мат. 11:29). Йде мова про внутрішній стан душі. Цей стандарт належить усім, хто вірує в Ісуса. Чому ми маємо вести себе обережно? Тому що не тільки я – Царська дитина, а всі віруючі. Кожен із нас має право розвивати свої стосунки з Богом. Якщо ми цього не робимо, ми багато втрачаємо, через своє невір’я або лінь. Через свій успіх не треба гордитися, а через невдачі не треба втрачати надію. Молитва, Боже Слово, Святий Дух допоможуть нам це зробити.
5. «Дружини, коріться своїм чоловікам, як Господеві» (Еф. 5:22). Це Божі принципи християнської поведінки. «Так само дружини, коріться своїм чоловікам, щоб і деякі, хто не кориться слову, були приєднані без слова поводженням дружин, як побачать ваше поводження чисте в страху» (1 Пет. 3:1-2). Не словами, а поведінкою, дорога сестро, можна змінити чоловіка. Зробіть йому добре на землі. Поведінка віруючого може змінити людину. Це є доказом, що ми близькі з Богом, що ми розуміємо правду.
6. «Чоловіки, любіть своїх дружин, як і Христос полюбив Церкву, і віддав за неї Себе» (Еф. 5:25). Чоловіки, як мало серед нас таких, які люблять, шанують, покривають свою жінку, як Христос полюбив церкву. Мудрий чоловік любить свою жінку та благословляє її, немудрий – командує. Ніхто так не оцінює сімейні відносини, як Боже Слово. Дорогий брат, якщо ти став головою в сім’ї, май Голову. Всякому чоловікові Голова – Христос.
7. «Діти, слухайтеся своїх батьків у Господі, бо це справедливе! Шануй свого батька та матір це перша заповідь з обітницею, щоб добре велося тобі, і щоб ти був на землі довголітній!» (Еф. 6:1-3). Слухатися – необхідна поведінка дітей щодо своїх батьків.
8. «А батьки, не дратуйте дітей своїх, а виховуйте їх в напоминанні й остереженні Божому!» (Еф. 6:4). У Бога для кожного є інструкція. Сьогодні багато дітей, підлітків замислюються над самогубством. Чому? Поведінка батьків жахлива: билися, сварилися, проклинали один одного. Бідна дитина дивилася на це все. Страшне насіння кинув лукавий в серце дитині, яка не готова до таких викликів. Тоді дитина приймає рішення – не варто жити. Треба закладати в наших дітей правильний курс із самого дитинства.
9. «Раби, слухайтеся тілесних панів зо страхом і тремтінням у простоті серця вашого, як Христа! Не працюйте тільки про людське око, немов чоловіковгодники, а як раби Христові, чиніть від душі волю Божу, служіть із зичливістю, немов Господеві, а не людям! Знайте, що кожен, коли зробить що добре, те саме одержить від Господа, чи то раб, чи то вільний» (Еф. 6:5-8). Якщо ти найманий робітник – роби якісно свою роботу, чисто, від серця для Бога, бо бракороби Царства Божого не наслідують. Віруючі люди мають робити якісні речі! Поважай брата, який взяв тебе на роботу – працюй.
10. «А пани, чиніть їм те саме, занехаюйте погрози, знайте, що для вас і для них є на небі Господь, а Він на обличчя не дивиться!» (Еф. 6:9). Якщо ти – підприємець, не будь гоноровим, великим паном. Багато людей, які стають багатшими, сильно змінюються. Май мільйони, але будь мудрим і розумно розпоряджайся грошима. Порушуючи Божий принцип, ми будемо поводитися негідно нашого покликання, а як світські бізнесмени. Наше багатство всередині, а не зовні.
Поведінка – процес непростий та довготривалий! Треба працювати над своїми вдачами й невдачами. Давайте не будемо думати, що ми все знаємо та вміємо. Не біжіть вперед Господа, а йдіть за Ним! Біблія говорить, щоб ми слухались Його, дивились на Нього та йшли за Ним. В цьому секрет нашого успіху. «А хто каже, що в Нім пробуває, той повинен поводитись так, як поводився Він» (1 Ів. 2:6). Від нашої поведінки залежить світло для світу, сіль для землі. Хай Господь допоможе кожному з нас навчитися Царської поведінки!